07:34 19:26

Zeillessen

Zuidland, april 2021
(ouders of grootouders van) mini watersporters opgelet!

Binnenkort gaan de zeillessen weer van start!
De zeillessen zijn bedoeld voor (kleine) kinderen en jongeren/jong volwassenen. Leerlingen leren zeilen in een Optimist of in een 1- of 2-mans zwaardboot. De zeillessen vinden plaats op zondag. Leerlingen worden ingedeeld op basis van leeftijd en ervaring. In principe worden er groepen op 2 niveaus gevormd (ochtend- en middaggroep). Op basis van de ervaringen van seizoen 2019 worden de jongste/onervaren leerlingen ingedeeld in de ochtendgroep. Dit omdat de windkracht in de middag doorgaans forser is dan in de ochtend.

Wanneer op zeilles ?
Om in aanmerking te komen voor zeilles gelden de volgende voorwaarden:
• Minimale leeftijd 7 jaar
• In bezit van zwemdiploma A & B
• In bezit van een niet-opblaasbaar zwemvest van een geschikt gewichtsklasse
• Een eigen Optimist of een 1- of 2-mans zwaardboot is niet vereist maar is wel een pré.
Het kan namelijk voorkomen dat kinderen met een eigen bootje eerder ingedeeld kunnen worden omdat de zeilcommissie niet meer dan 6 Optimisten en één 2-mans zwaardboot beschikbaar heeft.

Voor zeilles is geen zeilervaring vereist. Nieuwelingen beginnen met het leren van de basisprincipes van zeilen (windkracht, windrichting, sturen, zeilvoering) en de werking van een zeilboot (termen, onderdelen, functies). Dit start met “droog oefenen” en zodra de praktijk enigszins is eigen gemaakt is de volgende stap om te gaan oefenen op het water.

De zeillessen
Veiligheid staat voorop. Er wordt zoveel mogelijk gezeild op het Spui en daar staat vaak een flinke stroom en geregeld passeert er beroepsvaart. Er wordt dan ook alleen op het Spui gezeild onder begeleiding van Zeilinstructeurs die meevaren in bijboten. Verder zijn de weersomstandigheden bepalend. Bij te veel (of geen) wind wordt er niet gezeild. Bij slecht weer zal er in het clubhuis of in de loods aandacht gegeven worden aan zaken als theorie, knopen en vaarregels.

Het doel is om kinderen op een leuke manier te leren zeilen, waarbij plezier en veiligheid voorop staan en waarbij vervelende ervaringen (waardoor angst ontwikkeld zou kunnen worden) zoveel mogelijk voorkomen worden.

Kinderen in de leeftijd t/m 12 jaar kunnen in een Optimist prima uit de voeten. Vanaf 13 jaar en ouder (of afhankelijk van lichaamslengte) is een Optimist te klein en is een 1- of 2-mans zwaardboot meer geschikt. De Zeilcommissie beschikt over een Vaurien (2-mans zwaardboot). Eigen inbreng van een grotere zeilboot (bijvoorbeeld een Laser als 1-mans zwaardboot) is mogelijk. De mogelijkheid tot deelname in andere zeilboten dan een Optimist
is afhankelijk van het aantal aanmeldingen in combinatie met het aantal beschikbare Zeilinstructeurs en bijboten.

Certificaat behalen
De zeillessen zijn gebaseerd op de methode van het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Meer informatie hierover is te vinden via deze link CWO • Diploma's.
De leerlingen hebben de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Dit is een Blinckvliet certificaat, waarbij de systematiek is gebaseerd op het “CWO Zwaardboot Eénmans of Tweemans” diploma zeilen.

Het doel hiervan is dat de leerlingen op gestructureerde wijze ergens naar toe werken. U zou onze aanpak kunnen vergelijken met het behalen van een zwemdiploma. Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan bepaalde onderdelen, die worden afgevinkt indien een leerling tijdens de les heeft laten zien dat hij of zij de materie beheerst. Aan het einde van het seizoen en indien alle onderdelen zijn afgevinkt, krijgt de leerling een uitnodiging voor het “certificaat-afzeilen”. Omdat de leerlingen alle vereiste onderdelen al beheersen is het alleen maar een kwestie van het nog één keer laten zien en is succes zo goed als gegarandeerd (net zoals afzwemmen).

Onze certificering is een eigen versie en is dan ook niet CWO erkend.

Planning en tijden lessen 2021
Les datum, tijd groep 1 en groep 2
Les 1 groep 1op 30 mei tussen 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur
Les 2 groep 1op 6 juni tussen 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur
Les 3 groep 1 op 13 juni 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur
Les 4 groep 1 op 20 juni 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur
Les 5 groep 1op 27 juni 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur
Certificaat examen groep 1 op 4 juli 10:30 – 12:30 uur en groep 2 13:00 – 15:00 uur

Genoemde tijden zijn bij benadering en onder voorbehoud.
De zomervakantie in regio midden Nederland begint op zaterdag 17 juli (week 29).

Kosten
De kosten voor deelname aan zeilles seizoen 2021 bedragen:
€ 65,- voor leerlingen met een eigen Optimist
€ 65,- per leerling met een eigen 1- of 2-mans zwaardboot
€ 110,- voor leerlingen zonder eigen Optimist
€ 180,- voor 2 leerlingen zonder een eigen 1- of 2-mans zwaardboot (dus € 90,- per leerling)

Voorwaarden voor deelname aan zeilles bij W.S.V. Blinckvliet
U bent (groot)ouder of verzorger van een aangemeld kind en u bent lid of donateur van W.S.V. Blinckvliet. Indien dit niet het geval is kunt u uw (klein)kind inschrijven als Jeugdlid van W.S.V. Blinckvliet. De kosten hiervoor bedragen € 25,- per jaar en dit lidmaatschap
brengt verder geen andere verplichtingen met zich mee. Meer informatie hierover is te vinden op www.blinckvliet.nl.

Commissie Jeugdzeilen
De zeillessen worden georganiseerd door de Zeilcommissie van W.S.V. Blinckvliet. De commissie beschikt over 6 Optimisten en 1 Vaurien. Deze kunnen gebruikt worden door kinderen die zelf geen eigen Optimist of 2-mans zwaardboot hebben. Verder beschikt de commissie over 2 gemotoriseerde bijboten en over aanvullend materieel om zeilles te kunnen geven.

Aanmelden/inschrijven & contact
Voor aanmelden, vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met de zeilcommissie. U kunt mailen naar eissimmocliez.[antispam].@blinckvliet.nl of bellen naar Jasper van der Graaf, bereikbaar onder 06-46440678.

Aanmelden is nog geen garantie voor deelname! U ontvangt een bevestiging voor aanmelding en er wordt contact met u opgenomen voor wat betreft de deelname.
Voor het aanmelden van leerlingen ontvangen wij graag de volgende gegevens:

Over het aangemelde kind, mail ons de volgende gegevens:
Naam (voornaam + achternaam)
Geboortedatum & leeftijd
Adres/postcode/woonplaats
In bezit van de volgende zwemdiploma’s
Wel/niet in bezit van een eigen Optimist/1- of 2- mans zwaardboot
Wel/geen zeilervaring/eerder op zeilles geweest

Over uzelf
Uw relatie tot het kind (ouder, grootouder etc.)
Adres/postcode/woonplaats
Telefoonnummer/email
Wel/geen lid/donateur WSV Blinckvliet

Met vriendelijke groet,

Zeilcommissie W.S.V. Blinckvliet

Jasper van der Graaf

eissimmocliez.[antispam].@blinckvliet.nl 

 

 

logo-blinckvliet-met-gloed

W.S.V. Blinckvliet

Krommedijk 15B
3214LH Zuidland

BEL ONS

STUUR EEN EMAIL

kies contact in menu